Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thommy NyhlÈn

Mikhail Mamleev – marginalernas man minns PWT-sprinten i Växjö

28 JAN 2020 09:34
I oktober 2003 arrangerades en av deltävlingarna i Park World Tour i Växjö. Mikhail Mamleev vann herrklassen med en marginal på tre tiondelar. Vi har pratat med Mikhail för att höra vad hans minns – och om han har några tips till SM-deltagarna.
  • Uppdaterad: 28 JAN 2020 09:34

Mamleev, som då tävlade för OK Orion, slog tvåan Damien Renard, OK Denseln, med tre tiondelar. Till trean Grant Bluett, Malungs OK Skogsmårdarna, skiljde åtta tiondelar. Deltävlingen i Växjö var den första i raden av tre som avgjordes när den kringresande sprintserien gjorde ett stopp i Småland. Sprinten avgjordes på dåvarande Växjö universitets campusområde – ett område som delvis kommer att nyttjas vid vårens SM-tävlingar.

Vad kommer du ihåg från tävlingen?

– Det var en snabb tävling; det var väldigt löpbetonat. Banan var inte lika tekniskt krävande som dagens sprintbanor är. Men det var fortfarande utmanande eftersom formerna på byggnaderna var likadana och det var lätt att bli förvirrad av det. Jag kommer ihåg att den avgörande delen var i slutet, när vi kom in i skogen. Det svåra var att ställa om till en annan typ av orientering, och att försöka hålla samma fart som tidigare under banan.

Hur tycker du att sprintdistansen och banläggningen har förändrats sedan 2003? 

– Idag försöker arrangörerna att använda de mest tekniskt svåra områdena inne i städerna, med ”simulerade” avspärrningar för att göra banorna mer utmanande och tekniskt krävande. Nuförtiden är det rätt ovanligt att sprintbanor uteslutande går i parkmiljö eller i skog, vilket de ofta gjorde när distansen var ny. 

Vad är ditt råd till löparna som ska springa här i maj 2020? 

– Full fart, från start till mål. Varje sträcka måste springas och genomföras som om det är den sista på banan.

Har du själv sprungit något SM i sprint? 

– Faktum är att jag samma år, 2003, sprang SM i sprint i Värmland. Tävlingen avgjordes på ett regemente, med många fristående byggnader och en hel del skog. Jag minns att kartan var 1:10 000 i grundutförande och uppförstorad till 1:5 000. Även det var en oerhört jämn tävling – Johan Näsman vann två sekunder före mig och Håkan Eriksson var trea, ytterligare fem sekunder bakom.   

Du har tävlat för både Ronneby OK och OK Orion under din tid i Sverige. Följer du klubbarna idag?

– Jag är sällan i Sverige nuförtiden, men ibland ser jag löpare från Ronneby och Orion i de stora tävlingarna. Det var en kul tid när jag sprang för Ronneby och senare Orion – det var entusiastiska klubbar med en ganska professionell inställning till träning och tävling.

Till sist: får vi se dig på publiktävlingarna i vår?

– Det hade varit kul; Sverige har en stor plats i mitt hjärta. Men jag antar att jag inte kommer att ha tid att resa till Sverige och Växjö. Men jag önskar er lycka till med arrangemanget, och hoppas att löparna får en rolig tävling!

Skribent: Simon Christoferson
Epost: Adressen Gömd

VOK
I samarbete med föreningar i Växjö med omnejd.


KONTAKT: This is a mailto link 


 SPONSORER