Hoppa till sidans innehåll

Förändring av Administrativa rutiner TTE

24 JAN 2021 21:01
  • Skapad: 24 JAN 2021 21:01

 Här följer en kommentar till förändringar av de Administrativa Rutiner och Riktlinjer gällande TTE-verksamheten (träning, tävling elit) inför 2021. Bakgrunden är att styrelsen inför 2021 har bett samtliga kommittéer att se över sina budgetar i försök att minska budgetminus / öka budgetplus så att klubbens budget i helhet hamnar i bättre balans. Det är alltså viktigt att förstå att TTE-verksamheten i sig inte varit ensamt i fokus för besparingsåtgärder, utan samma översyn har gjorts även på klubbens  övriga verksamhetsområden. 

Med detta sagt har arbetet gjorts och ett antal förändringar föreslås för TTE-verksamheten. Förändringarna innebär ökade egenavgifter för den enskilde klubmedlemmen. Samtidigt är det uppenbart att vissa förändringar är nödvändig. Detta dels då ingen liknande större översyn har gjorts på länge och dels då mycket hänt både med klubbens verksamhet och orienteringssporten i stort.
När vi gör sådana här förändringar är det dock viktigt att det blir välavvägt och här kan man alltid ha synpunkter förstås.

Anledningen till att förändringar framstår som nödvändiga är att verksamheten har vuxit och att de enskilda aktiviteterna blivit dyrare. Till exempel har antalet löpare i Elit & Utvecklingsgrupp dubblerats de senaste sju åren, till 8+5st 2020. Samtidigt har startavgifterna ökat kraftigt under samma tidsperiod, tex från 500kr till 850kr på Medel-SM och från 300kr/person till 530kr/person på Tiomila. Antalet värdetävlingar har även ökat rejält, likaså antalet mästerskap där exempelvis SM sprintstafett, EYOC, JEC m.fl. tillkommit (2021 även SM Knockout).

Den mest betydande förändringen är att man som klubbmedlem framöver får vara med och delfinansiera (33%) sin tävlingsstart på värdetävling såsom SM och Swedish League (gäller ej stafetter). En viss större egenfinansiering av rese/logi-kostnader finns också med.
I arbetet har TTE-kommittén dock valt att värna om elitstafettverksamhet, såsom Jukola, Stigtomta och bredd-satsningar, såsom Tiomila och Tjoget. Tanken bakom detta är att det är tillsammans och med god bredd som vi både som individ och lag är starka och kan fortsätta utvecklas. 

Med ovan sagt, man ska komma ihåg att en stor del av den ekonomiska utmaning vi har haft i årets budgetarbete beror på att vi länge har bedrivit en framgångsrik verksamhet som stärkt klubbens elit och bredd. I och med de förändringar som föreslås nu bör det skapas möjligheter för klubben att fortsätta utvecklas mot högt ställda elit- och breddmål även under kommande 5-10års-period.

Skribent: Mattias Karlsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Växjö OK - Orientering
Gamla Norrvägen 56
35243 Växjö

Besöksadress:
Gamla Norrvägen 56
35243 Växjö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info