Planerad avverkning i Fylleryd - information från Växjö kommun

  • 10 jul 2023

I början av 2024 planerar Växjö kommun och Trafikverket att påbörja byggnationen av en ny trafikplats vid Fagrabäck och en ombyggnation av Österleden. Vi förbereder nu inför detta genom att avverka delar av Fyllerydsskogen som ligger intill väg 25/27.

 

Tidplan och påverkan

Arbetet beräknas starta i mitten av augusti och pågå till och med oktober, men kan komma att skjutas på om marken är för torr och det finns risk för brand.

Arbetet påverkar inte trafiken eller framkomligheten i området. Fylleryds elljusspår kommer att vara tillgängligt under tiden som avverkningen pågår, men vi rekommenderar föreningar som bedriver verksamhet i skogen att vara uppmärksamma.

 

Utveckling av Fylleryds naturreservat

Som kompensation för att delar av Fyllerydsskogen behöver avverkas för att bygga den nya trafikplatsen har Fylleryds naturreservat som angränsar till avverkningsområdet utökats med cirka 7 hektar.

Växjö kommun har även byggt nya utegym och påbörjat utplacering av död ved som främjar den biologiska mångfalden i naturreservatet. Nytt mountainbikespår, nya grillplatser och vindskydd är också på gång liksom uppsättning av fågelholkar för olika fågelarter och andra naturvårdsåtgärder runt om i reservatet.

Trafikverket kommer att sätta upp viltstängsel och bullerskydd mot befintliga bostäder när den nya vägen är klar.

 

Mer information och frågor

Den nya trafiklösningen görs för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten för trafikanter som reser till, från och genom Växjö. Som ett led i detta planeras även för nya gång- och cykelvägar samt fler säkra anslutningar till Fyllerydsskogen.

Mer information om projektet finns på vaxjo.se/trafikplatsfagraback. Vid frågor är du välkommen att kontakta Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun, e-post per-olof.lofberg@vaxjo.se eller telefon 0470-410 00.

 

Markeringen avser avverkningsområdet som Växjö kommun ansvarar för.